Dereszla Pincészet

www.dereszla.com

 

Bodrogkeresztúr, Felső út 2

Péntek

16.00 dűlőtúra

indulás: Puklus Pincészettől – Henye dűlő- Szent Kereszt dűlő- Péterdeák dűlő

előzetes bejelentkezés alapján: bardos@tokajnobilis.hu

 

Szombat

10.00h-19.00h –   Borkóstolás, pincelátogatás ( csoportok indulása fél óránként )

Dereszla mini piac, tárcsán sült süllő

11.00h – 12.00h – Jancsi és Juliska zenés bábjáték

12.00h – 16.00h – Dorombor arcfestés

13.00h - 14.00h –  BBB ( Borkóstolás a Bodrogon Bai Edittel )

14.00h – 15.00h – MeLounge koncert meglepetéssel

15.00h – 16.00h -  BBB( Borkóstolás a Bodrogon Bai Pistivel )

17.00h – 18.00h – Szeder koncert ( Edith Piaf és más Sanzonok )

18.00h – 19.00h – Alta Vista/Mendoza testvérbirtok bemutató Marczingós Zolival

 

 

A Dereszla Pincészet a Tokaji Borvidék egyik leggazdagabb történelmi múltjával rendelkező borászata, Magyarország történelme végigkísérhető a pince múltján.Az első írásos említése a bodrogkeresztúri pincének a 15. század elejéről való,  amikor is egy leltárív arról számol be, hogy az akkor Zsigmond király tulajdonábanlévő pincéket használták a borban leadózott tized begyűjtésére és tárolására.  
Az 1450-es évektől Hunyadi birtok, feltehetőleg Magyarország legnépszerűbb királya,Hunyadi Mátyás is megfordult a pince falai között.  
A török dúlás idején a Habsburgok tulajdonában állt, mint császári birtok.  
1605- től Bocskai, majd Bethlen Erdélyi Fejedelmek irányítják a Dereszla domb északi oldalán fekvő majorságot és a hozzá tartozó pincéket.
1645- ben, a Linzi békét követően vált a Rákóczik egyik fontos birtokává a mai pincerendszer. A Rákóczi Szabadságharc idején már nem II. Rákóczi Ferenc  fejedelem vagyonát gyarapították az itt érlelt borok, mivel az 1699-es vagyonmegosztást követően leánytestvéréé,Rákóczi Juliannáé lett a pince.Julianna 1691- ben férjhez ment a francia Ferdinand-Gobert Aspremont-Reckheimgróf altábornagyhoz.Julianna 1717-ben halt meg, mindössze 45 esztendős korában.Férjét, a nála 29 évvel idősebb Ferdinand-Gobert Aspremont-Reckheim grófot még 1708-ban eltemette. Az Aspremont ház fiú utód nélkül maradt a 18. század végére, így az egyetlen leányutódházasságával Wolkenstein birtokká alakult a viharos történelmi múltú bodrogkeresztúri pincészet. Ők 1945-ig irányították a majorsághoz tartozó 4 pince ügyes- bajos dolgait. 
 1849 januárjában Bodrogkeresztúron zajlott a szabadságharc egyik legvéresebb csatája.A magyar győzelemnek állít emléket a Vinotéka épületének falába fúródott ágyúgolyó körüli nemzeti színű keret. 
A jelenlegi pincerendszer legmagasabban fekvő és egyben legfiatalabb, a 19. század elején kivájt pincéje a soproni borkereskedő zsidó család, Kláberék tulajdona volt, míg az 1944-es Holocaustot követően államosították. Ezután az 1945-ben alakult  tokaji borforgalmi vállalat, majd a részben ebből alakult tokaji borkombinát felvásárló és érlelő pincéje lett. Az 1990-es évek privatizációs hullámában, 1992-ben került Franciaország legnagyobb mezőgazdasági szövetkezeti vállalata, a Loire menti CANA tulajdonába. 
Néhány elvesztegetett évet követően 2000-ben a Champagne-i D’Aulan család látta úgy, hogy érdemes ezt a gazdag történelmi múlttal rendelkező pincét újra felvirágoztatni.   A teljes technológia megújítását követően hozzáfogtak az 5 külön részből álló rendszer egy, a borászati technológiát és az esztétikumot is híven szolgáló pincerendszer kialakításához. 
 2007 elejére alakult ki a mai formája a Dereszla Pincészetnek. Ekkor új feldolgozó épület, logisztikai és adminisztrációs egységek épültek, melyek követik a régi pincebejáratként és présházként szolgáló műemlék épületek hangulatát, stílusát. 
 
2008-tól folytatódik tovább a Dereszla Pincészet technológiai korszerűsítése, amely az Európai Unió és Magyarország 50%- os támogatású, EMVA projekt keretén belül valósul meg.

forrás: www.dereszla.com

     

Támogatók

  Bodrogkeresztúri Önkormányzat    Bayer  

Média támogatók

 

Oldal tetejére